30 mar 2015

Mleko kokosowe raw. Krok po kroku


Czym jest surowe mleko roślinne? To proste! Chodzi o napój roślinny domowej roboty, przygotowany na bazie naturalnych składników dostępnych niemal w każdym domu. Zalety? Zero śmieci i konserwantów oraz śmiesznie niskie koszty produkcji. Na przykładzie mleka kokosowego pokażę Wam jak banalne jest zrobienie własnego wegańskiego mleka.


Jestem uzależniona od nabiału. Spożywam mnóstwo jogurtów, białego sera i mleka. Najczęściej do śniadania i porannej kawy zbożowej czy kakao. Mimo tego, coraz częściej staram się szukać naturalnych zamienników. Nie jestem pewna po której stronie barykady stanąć (zwolenników czy przeciwników nabiału), bo co chwilę docierają do nas sprzeczne informacji. Raz nabiał jest zdrowy, a innym razem wręcz przeciwnie. Niemniej, bardzo łatwo natrafić na informacje oparte o badania, które pokazują związek pomiędzy regularnym spożywaniem nabiału, a nasileniem chorób cywilizacyjnych. Wolę dmuchać na zimne, więc z przyjemnością przesiadam się na zamienniki roślinne. Od czasu do czasu kupowałam mleko sojowe np. w Biedronce czy Rossmannie, chwilami zdarzało się migdałowe, kokosowe, owsiane czy ryżowe, ale zwykle były to decyzje bardzo bolesne dla portfela. W zależności od napoju, 1 litr mleka roślinnego potrafi kosztować od ok. 5 zł (mleko sojowe) do 15 zł (mleko migdałowe). Biorąc pod uwagę to, ile mleka spożywam w ciągu tygodnia, kupując napoje roślinne zbankrutowałabym w połowie miesiąca.

Wielokrotnie przymierzałam się do zrobienia własnego mleka roślinnego, ale słysząc o przeciskaniu orzechów przez gazę, dostawałam gęsiej skórki i paraliżu rąk. Kilka miesięcy temu wybrałam się na targi modowe z zamiarem kupienia bluzki. Bluzki nie znalazłam, ale na miejscu okazało się, że są też stoiska ze zdrową żywnością. I dziwnym trafem wróciłam do domu z magicznym urządzeniem ChufaMix, o którym więcej przeczytacie np. tutaj. Nie jest to urządzenie niezbędne do produkcji mleka roślinnego, ale bardzo ułatwia pracę i stanowi pośrednie rozwiązanie między używaniem gazy, a kupnem urządzenia na prąd, którym nie ufam, bo lubią się psuć w najmniej oczekiwanych momentach. OK, koniec wstępu. Czas zakasać rękawy i zabrać się do pracy!


Surowe mleko roślinne - krok po kroku

Przygotuj:

  1 litr ciepłej lub letniej wody
 100 - 150g wiórków kokosowych (mogą być również migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, płatki owsiane, ryż etc.)
  2 łyżki syropu z agawy lub 4 łyżki miodu
  blender
  gazę / ChufaMix

  • Krok 1: Do kielicha blendera wsypujemy ok. 150g wiórków kokosowych



  • Krok 2: Dodajemy 2 łyżki syropu z agawy lub 4 łyżki miodu




  • Krok 3: Odmierzamy 1 litr ciepłej, przegotowanej wody i dolewamy do wiórków lub innych orzechów




  • Krok 4: Pozostawiamy miksturę na 5 minut




  • Krok 5: Blendujemy składniki na wysokich obrotach przez około 2 minuty aż napój nabierze ładnego, jednolitego koloru




  • Krok 6: Całość przelewamy do wkładu filtrującego ChufaMix / do gazy i mocno wyciskamy tłuczkiem / dłonią aż do ostatniej kropli. Pulpy, która pozostaje po wyciśnięciu mleka we wkładzie filtrującym lub w gazie (zmiksowany kokos, ziarna lub orzechy), możemy użyć jako dodatku do smoothies, porannej owsianki, ciasta, naleśników, wegekotletów czy pralinek. Nic się nie marnuje!




  • Krok 7: Gotowe mleko przelewamy do słoiczka, butelki, plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Mleko możemy spokojnie trzymać kilka dni. Przed każdym użyciem należy je delikatnie wstrząsnąć aby ponownie zmieszać składniki. Wychodzi gęste i przepyszne! Najczęściej dodaję je do owsianek, kaszy jaglanej i smoothies z owocami.



Jak to wychodzi cenowo? Bardzo korzystnie :-) Zakładając, że na mleko kokosowe wydałabym ok. 12 zł (przynajmniej tyle kosztuje w osiedlowym sklepie), w rzeczywistości 1 litr domowego mleka kokosowego kosztował mnie około 3, 50 zł. Za 200g wiórków kokosowych zapłaciłam niecałe 4 zł. Wody nie liczę, słodziku też, bo z miodu/syropu z agawy korzystam przez wiele miesięcy, więc nie doliczam ich do stałych kosztów. Przykładowo, 1 litr mleka owsianego kosztował mnie ok. 50 groszy (w sklepie 7 - 10 zł), a mleko z orzechów włoskich 0 zł, bo orzechy dostałam w prezencie :-)

To oczywiście bardzo podstawowy przepis na mleko roślinne, bo jego smak zależy tak naprawdę tylko od nas. Do orzechów możemy dodać m.in. wanilię, daktyle, suszone owoce, owoce, warzywa, kakao. Sama nie odkryłam wszystkich smaków, ale eksperymentuję i powoli zapominam, że istnieje coś takiego jak sklepowe mleko roślinne. Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Designed by Sally / BWD